فهرست مطالب

مطالعات تجربی حسابداری مالی - پیاپی 54 (تابستان 1396)

فصلنامه مطالعات تجربی حسابداری مالی
پیاپی 54 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدعلی ساری، حسین اعتمادی *، سحر سپاسی صفحه 1
    هدف این پژوهش،بررسی ریسک مالیاتی سیاستگذاری های مالیاتی شرکت ها می باشد. برای این منظور نرخ موثر مالیات پایین تر به عنوان سیاست کمینه سازی مالیاتی، و بی ثباتی وضعیت مالیاتی در طول زمان نیز به عنوان ریسک مالیاتی درنظر گرفته شده است. یافته های پژوهش با استفاده از اطلاعات 114 شرکت طی سالهای 1387 تا 1393 نشان می دهد که کاهش نرخ موثر مالیاتی تاثیر منفی معناداری بر بی ثباتی وضعیت مالیاتی در طول زمان دارد؛ به این معنی که شرکتهای با نرخ موثر مالیات کمتر، نمی توانند پرداخت مالیات کمتر در طول زمان را ثابت نگه دارند و لذا ریسک مالیاتی آنها بالا است. براین اساس می توان گفت که سیاست کمینه سازی مالیات، بدلیل پیامد ریسک مالیاتی، از نوع اجتناب مالیاتی پرریسک می باشد. نتایج حاصل از بررسی تاثیر ویژگی های خاص شرکتها بر طرح ریزی مالیات نشان می دهد که نوسان سود، ریسک مالیاتی شرکت را افزایش می دهد. در شرکتهای کوچک نیز ریسک مالیاتی بیشتر بوده و اهرم مالی نیز بدلیل مکانیزمهای نظارتی تبعی، ریسک مالیاتی را کاهش می دهد . این یافته شواهد جدیدی را درخصوص اثرگذاری تصمیم گذاری مالیاتی بر عملکرد کلی شرکت فراهم می نماید. افزون براین، یافته های این پژوهش می تواند به ارزیابی ریسک مالیاتی شرکتها براساس سیاست های مالیاتی آنها کمک کند.
    کلیدواژگان: تمکین مالیاتی، طرح ریزی مالیات، اجتناب مالیاتی، عدم اطمینان، نرخ موثر مالیات
  • محمد جواد سلیمی، جعفر باباجانی، ابوالفضل جعفری * صفحه 19
    این پژوهش با هدف رتبهبندی بانکهای ایرانی و بهطور مشخص بانکهای دارای مجوز بانک مرکزی و پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران بر اساس توان مالی آنها انجام شده است. قلمرو زمانی پژوهش حاضر در برگیرنده دوره 5 ساله از سال 1390 تا سال 1394 می باشد. در این پژوهش با استفاده از یک مدل مولفهمحور انعکاسی که از 4 بعد، 8 مولفه و 51 شاخص تشکیل شده، امتیاز توان مالی بانکها به صورت سالانه برای 5 سال یاده شده محاسبه گردید. سپس رتبه هر بانک بر اساس امتیاز توان مالی کسب شده در هر سال تعیین گردید. نتایج رتبهبندی توان مالی بانکهای ایرانی که به تفکیک دو گروه بانکهای خصوصی و بانکهای خصوصی شده ارائه شده است، نشان میدهد بانکهای خصوصی شده در مقایسه با بانکهای خصوصی از امتیاز توان مالی بالاتری برخوردارند. در گروه بانکهای خصوصی شده، بانک ملت بهترین رتبه توان مالی را طی دوره مورد بررسی کسب کرد و بانکهای صادرات و تجارت در رتبه های بعدی قرار گرفتند. در میان بانکهای خصوصی نیز طی دوره مورد بررسی، بانکهای پاسارگاد، اقتصاد نوین و پارسیان به ترتیب بهترین وضعیت را از نظر توان مالی داشته اند.
    کلیدواژگان: بانک، توان مالی، رتبه بندی، مدل
  • یحیی حساس یگانه، محمد مرفوع، معصومه نقدی * صفحه 45
    دقت پیشبینی سود میتواند بر کارایی سرمایهگذاری تاثیر بگذارد. پیشبینی می شود که با افزایش دقت پیشبینی سود، کارایی سرمایهگذاری افزایش و سرمایهگذاری بیش از حد و سرمایهگذاری کمتر از حد کاهش یابد. پژوهش حاضر، به تبیین رابطه دقت پیشبینی سود با کارایی سرمایهگذاری میپردازد. انحراف از سطح سرمایه گذاری موردانتظار با توجه به فرصتهای رشد به عنوان معیار کارایی سرمایه گذاری در نظر گرفته شده است و به منظورارزیابی میزان دقت پیشبینی سود از معکوس قدر مطلق تفاوت اولین EPS پیشبینی شده و EPS واقعی تقسیم بر EPS پیشبینی شده استفاده شده است.قلمرو زمانی این پژوهش دوره 5 ساله از ابتدای سال 88 تا پایان سال 92 در نظر گرفته شده و نمونه پژوهش شامل 133 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. به منظور انجام تحلیل- های آماری از رگرسیون چند متغیره استفاده شده است و از 10 متغیر کنترلی نیز در مدلها استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که دقت پیشبینی سود با کارایی سرمایهگذاری رابطه مثبت و با سرمایهگذاری کمتر از حد و سرمایهگذاری بیش از حد رابطه منفی دارد.
    کلیدواژگان: دقت پیشبینی سود، کارایی سرمایهگذاری، سرمایهگذاری بیش از حد، سرمایهگذاری کمتر از حد
  • رضوان حجازی *، صغری فصیحی، بهنام کرمشاهی صفحه 67
    سیاست تقسیم سود یک از مهمترین مباحث مطرح در ادبیات مالی است؛ زیرا سود تقسیمی بیانگر پرداختهای نقدی عمده شرکتها و یکی از مهمترین گزینه ها و تصمیمات فراروی مدیران به شمار میرود. این پژوهش به بررسی تاثیر توانایی مدیران بر سیاست تقسیم سود شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران میپردازد. این تحقیق از نوع تحقیقات شبه تجربی در حوزه تحقیقات اثباتی حسابداری است. این پژوهش برای توانایی مدیران از مدل دمیرجیان و همکاران) 2012 ( و سیاست تقسیم سود از نسبت تقسیم سود نقدی به سود هر سهم استفاده می کند. با اعمال شرایط انتخاب نمونه، تعداد 82 شرکت برای دوره زمانی 1386 - 1394 انتخاب شد. نتایج تحقیق بیانگر آن است که توانایی مدیران دارای رابطه مثبت و معناداری باسیاست تقسیم سود شرکت ها است. مدیران تواناتر سود تقسیمی بیشتری پرداخت می کنند.
    کلیدواژگان: کارایی شرکت، توانایی مدیران، سیاست تقسیم سود
  • فاطمه توسلی، محمدعلی باقرپور ولاشانی *، محمد جواد ساعی صفحه 89
    پژوهش حاضر در سال 95 - 94 جهت بررسی شکاف آموزشی بین نیازهای بازار کار و تحصیلات دانشگاهی با توجه به الزامات قانونی جدید برای بازنگری و بهبود آموزش حسابداری صورت گرفته است. برای جمع آوری اطلاعات لازم جهت انجام تحقیق، پرسشنامهای متناسب با ماهیت و موضوع تحقیق طراحی گردید. در این پرسشنامه دیدگاه پاسخدهندگان، در مورد میزان اهمیت، تامین نیازهای حرفه توسط دانشگاه و دوره یادگیری در زمینه؛ سیستم کنترل داخلی، حسابرسی عملیاتی و بودجهریزی عملیاتی در قالب 63 گزاره، بررسی شد. جامعه آماری این پژوهش شامل؛ کلیه حسابرسان شاغل در موسسات عضو جامعهی حسابداران رسمی )در رده سازمانی شریک، مدیر، سرپرست ارشد، سرپرست و حسابرس ارشد( و اساتید دانشگاه بوده است. داده های جمع آوری شده از طریق آمار توصیفی )میانگین و انحراف معیار( و استنباطی )آزمون t استیودنت، تک نمونهای مستقل، - t زوجی، آنالیز واریانس یکطرفه و آزمونهای معادل ناپارامتری( بوسیله نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. این نتایج حاکی از آن است که، دانشگاه در تامین نیازهای حرفه در سه بخش مذکور به خوبی عمل نکرده و در این زمینه فاصله انتظاری وجود داشته و با توجه به اهمیت سه بخش مذکور، مباحث آموزشی بهتر است در مقطع کارشناسی ارشد ارائه شود.
    کلیدواژگان: آموزش حسابداری، الزامات قانونی جدید، فاصله انتظاری، موسسات آموزش عالی، مهارتهای مورد نیاز حرفه
  • محمدرضا مهربان پور، محمد مهدی نادری نورعینی *، عفت اینالو، الهام اشعری صفحه 113
    در دهه های اخیر رشد اقتصادی در کشورهای در حال توسعه اهمیت بسیاری پیداکرده است. لازمه رشد اقتصادی، وجود نظام های تامین مالی برای انجام سرمایه گذاری در بخش های مختلف اقتصادی است. نظام های تامین مالی می توانند با تمرکز منابع و وجوه محدود برای سرمایه گذاری های عظیم، رشد اقتصادی کشورها را سهل تر نمایند. با عنایت به نقش پررنگ
    بانک ها در نظام های تامین مالی و تاثیر قابل ملاحظه سودآوری بانک ها بر فعالیت آن ها، مطالعه عوامل موثر بر سودآوری بانک ها از اهمیت بالایی برخوردار است. شایان ذکر است سودآوری بیشتر بانک ها نه تنها به بانک ها اجازه ایجاد وجوه برای اعطای اعتبارات بیشتر را می دهد بلکه سرمایه گذاری در محیط های پر ریسک را برای سیاست گذاران بانکها آسان می کند. با توجه به توضیحات مطروحه در این پژوهش به بررسی عوامل تاثیر گذار بر سودآوری بانکها پرداخته شده و از متغیر بازده حقوق صاحبان سهام به عنوان معیار سودآوری استفاده شده است. نمونه پژوهش شامل 15 بانک برای دوره 10 ساله از 1384 تا 1393 می باشد. همچنین از مدل رگرسیونی خطی به صورت ترکیبی بهره گرفته شده است. بر اساس تحقیقات انجام شده عوامل موثر بر سودآوری بانک ها به دو گروه عمده تقسیم می شوند: گروه اول شامل معیارهای مختص به هر بانک است و گروه دوم معیارها شامل فاکتورهای مربوط به ساختار صنعت و محیط کلان اقتصادی می باشد. نتایج آزمون فرضیه تحقیق نشان می دهد ساختار دارایی ها، تنوع درآمدی، رشد اقتصادی و تورم با سودآوری بانک ها رابطه مثبت داشته و سرمایه، ساختار مالی، اندازه، رقابت بانکی و نرخ بهره با سودآوری رابطه منفی دارد. در نهایت هیچ ارتباطی بین کیفیت دارایی ها و کارایی و عوامل سودآوری بانک ها مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: ودآوری بانک ها، بازده حقوق صاحبان سهام، عوامل سودآوری مختص هر بانک، معیارهای سودآوری مربوط به صنعت و اقتصاد
  • یدالله تاری وردی، صلاح الدین قادری * صفحه 135
    کی از ارکان اصلی راهبری شرکتی کمیته حسابرسی است. درک و دانش اعضای با تجربه کمیته حسابرسی، ارزش گزارشگری مالی و حسابرسی شرکت را افزایش میدهند. هدف این پژوهش بررسی تاثیر تخصص مالی اعضاء کمیته حسابرسی بر نگرش کوتاه مدت مدیران در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. جهت اندازهگیری نگرش کوتاهمدت مدیریت، از سه معیار اقلام تعهدی اختیاری جاری و اقلام واقعی )از طریق دستکاری در فروش و کاهش در مخارج اختیاری( استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد و نمونه پژوهش شامل شرکتهایی است که قبل از سال 1390 عضو بورس بودهاند و در سالهای 1391 تا 1394 دارای کمیته حسابرسی میباشند. نتایج پژوهش نشان میدهد که تخصص مالی اعضای کمیته حسابرسی بر مدیریت سود بر مبنای اقلام تعهدی تاثیر معناداری ندارد. بررسی اثر ویژگی تخصص مالی اعضای کمیته حسابرسی بر مدیریت سود واقعی حاکی از آن است که تخصص مالی اعضای کمیته حسابرسی برمدیریت سود از طریق دستکاری در فروش و کاهش مخارج اختیاری تاثیر منفی دارد. این یافته ها میتواند برای خط- مشیگذاران بورس از جهت تدوین و الزام به رعایت منشور کمیته حسابرسی مفید بوده و ضرورت بکارگیری اصول حاکمیت شرکتی و تهیه داوطلبانه گزارش حاکمیت شرکتی را به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت سود تعهدی، مدیریت سود واقعی، تخصص مالی اعضای کمیته حسابرسی
|
  • Mohammad Ali Sari, Hosein Etemadi *, Sahar Sepasi Page 1
    In this study the relationship between tax avoidance and tax risk was investigated by measuring tax risk based on uncertainty approach using data collected from 114 companies during the years 2009 to 2015. For this purpose, the lower effective tax rate (ETR) and non-steady tax situation over time is considered as tax avoidance and tax risk, respectively. The results show that a significant negative relationship exists between the effective tax rate and tax risk. It means that companies with lower ETR cannot continuously preserve their low level of taxes, and therefore their tax risk would be high. Hence, the policy of decrease in taxes due to its uncertainty is risky tax avoidance. This finding provides new evidence about the impact of tax policy on the overall company performance. The results also show that income fluctuation increases tax risk and tax risk of small companies is higher than the big ones. Moreover, the financial leverage can reduce tax risk due to consequential regulatory mechanisms. It is noteworthy to mention that the findings of this study can be used in risk assessment of the corporate tax policies.
    Keywords: Tax compliance, Tax planning, Tax avoidance, Unreliability, Effective tax rate (ETR)
  • Mohammad Javad Salim, Jafar Babajani, Abolfazl Jafari * Page 19
    One of the essential needs of Iranian financial market participants (including money market and capital market participants) is rating Iranian banks based on their financial strength. This rating helps stakeholders, including shareholders, investors, customers, central bank and etc., to obtain more accurate information regarding inherent safety and soundness of Iranian banks. The aim of this study is rating Iranian banks, based on financial strength, specifically those listed on the Tehran Stock Exchange (TSE) and Iran OTC market. All the banks were separated into two groups of privatized and non-governmental banks. The period of the research is 5 years from 2012 to 2016. For this purpose, first a financial strength score was determined for each of the banks using a reflective component-based model which includes 4 dimensions, 8 factors and 51 indicators, Then the banks were ranked based on their financial strength scores in two separate groups of privatized and non-governmental banks. The results show that privatized banks compared with non-governmental banks have higher financial strength scores. In the group of privatized banks, Mellat Bank had the highest score and hence the highest rank in terms of financial strength. In the group of non-governmental banks, Pasargad Bank, EN Bank and Parsian Bank, respectively had the highest scores and hence the highest ranks in terms of financial strength.
    Keywords: Bank, Financial Strength, Model, rating
  • Yahya Hassas Yeganeh, Mohammad Marfou, Masoomeh Naqdi * Page 45
    Earnings forecast accuracy can affect investment efficiency. We expect that an increase in earnings forecast accuracy will result in an increase in investment efficiency and a decrease in both over-investment and under-investment. The purpose of this study is to examine the relation between management earnings forecast accuracy and investment efficiency. Following the literature, we use the deviation from the expected level of investment considering the growth opportunities, as the measure of investment efficiency. To examine the hypotheses, we identify a sample of 133 firms listed on Tehran Securities and Stock Exchange during the period of 2009-2013.Regression analysis is used to examine the hypotheses and 10 control variables (size, ROA, Tobin’s Q, sales growth, leverage, stock return, forecast horizon, stdev. Stock returns, stdev. ROA and stdev. I) are used in the regression models. Findings suggest that there is a positive relationship between earnings forecast accuracy and investment efficiency and there is a negative relationship between earnings forecast accuracy and over-investment. In case of under-investment the relation is not strong. The results of examining hypotheses indicate that an increase in earnings forecast accuracy results in an increase in investment efficiency and a decrease in over-investment. Regarding the under-investment, no strong relation was found between earnings forecast accuracy an under-investment.
    Keywords: Earnings Forecast Accuracy, Investment Efficiency, Over, Investment, Under, Investment
  • Rezvan Hejazi *, Soghra Fasihi, Behnam Karamshahi Page 67
    Dividend policy is one of the most important topics in finance literature; because dividend is one of the greatest cash payouts and the most important decision facing managers. Managers have to decide that what amount of earnings must be divided and what amount of earning must be reinvested in the terms of retained earnings. Dividend payouts affect institution’s ability to retain earnings for utilization in growth opportunities. It is obvious that managers have to consider maximizing shareholder wealth. Managers not only must decide about the amount of earnings to be reinvested, but also, they must notice the contingent effects of their decisions on stock price. So, managers have an essential role in setting dividend policy. This research investigates the effects of manager’s ability on dividend policy of Tehran Stock Exchange listed companies. This quasi-experimental research is in the field of positive accounting. We have applied Demerjian model for measuring manager’s ability and cash dividend for earning per share ratio for dividend policy. The sample consists of 82 firms from 2007 to 2015. The results show that manager ability and talents has a meaningful and positive relationship with dividend policy. Talented managers pay more divid.
    Keywords: Corporation Efficiency, Managers Ability, Talent, Dividend Policy
  • Fatemeh Tavasoli, Mohammad Ali Bagherpour Valashani *, Mohammad Javade Saee Page 89
    The results of prior researches have shown that the performance of accounting education systems in universities does not meet the needs of the current complicated markets. The purpose of this study is to identify and document the needs and expectations of accounting and auditing profession (in regard to the new legal requirements) in order to provide opportunity for related authorities for revising the approaches and methods of accounting education in 1395-94. In order to collect the required data, a questionnaire was designed regarding the research nature and subject. It has three parts including: internal control system, operational auditing, and operational budgeting in the form of 63 propositions. Respondents’ opinion on the level of significance, meeting the needs of the profession by the university, and education periods of the mentioned parts were investigated using this questionnaire. The statistical population of this research includes auditors (partner, manager, senior supervisor, supervisor, and senior auditor) of the audit firms, which are a member of Iranian Association of Certified Public Accountants. Data was collected through descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (test t- Student, single example of independent, t-test, ANOVA test for non-parametric equivalent) and was analyzed using the spss software. The research results show that the university has not performed well in meeting the needs of the profession in the three mentioned parts and there is an expectation gap in this regard. In addition, these parts and related topics should be taught in the Master’s degree period.
    Keywords: Accounting Training, New Legal Requirements, Expectation Gap, Profession's Required Skills, Higher Education Institutes
  • Mohammad Reza Mehrabanpour, Mohammad Mehdi Naderi Noorain *, Effat Inanlou, Elham Ashari Page 113
    highlighted the role of well-functioning financial systems in investing in different sectors of the economy. The financial systems facilitate the economic growth by aggregating the limited resources for enormous investments. Considering the important role of banks in financial systems and the significant impact of the Profitability of Banks on their activities, this paper empirically analyses the factors determining the profitability of 15 banks for the period of 1384 – 1393. It should be noted that the higher levels of profitability in banks not only enables them to grant further credit, but also facilitates the investment process in risky environments. According to the literature, we divided the factors into two groups: bank specific factors and macroeconomic factors. The results of examining hypothesis using panel analyses and Eviews software and the return on equity (ROE) as the profitability measure, indicate that there is a positive relationship between the profitability factors and the asset structure, revenue diversification, economic growth and inflation. In addition, capitalization, capital structure, size, industry concentration and interest rate have a negative effect on bank profitability.
    Keywords: Banks Profitability, ROE, Bank Specific Factors, Macroeconomic Environment
  • Yadollah Tarivardi, Salahoddin Ghaderi * Page 135
    Audit Committee is a key element of corporate governance. The knowledge and understanding of experienced Audit Committee members increase the Company's financial reporting and auditing value. The objective of this study is to investigate the impact of audit committee financial expertise on managerial short-termism in Tehran Stock Exchange listed companies. To measure managerial short-termism, we used three criteria: discretionary accruals and the actual items (through manipulation of sales and a reduction in discretionary spending). Tehran stock exchange listed firms constitute statistical population of the research. The sample consists of companies that had been listed on Tehran Stock Exchange before 2012 and have audit committee in the years 2013 to 2016. Financial expertise of audit committee members had no significant effect on earnings management on the basis of accruals. The investigation of the effect of audit committee financial expertise on real earnings management revealed that audit committee financial expertise has a negative effect on the real earnings management through manipulation the sales and reducing discretionary spending. These findings are useful for policy makers to formulate useful obligations regarding the Charter of the Audit Committee and the necessity of applying the principles of corporate governance and preparing voluntary corporate governance report.
    Keywords: Accruals Earnings Management, Real Earnings Management, Audit Committee Financial Expertise